perjantai 21. elokuuta 2015

Sadonkorjuujuhla

Keskiviikkona kasvitarhalla vietettiin perinteistä sadonkorjuujuhlaa. Leiriläiset perheineen saapuivat palstoille jo päivällä keräämään satoa ja muistelemaan mennyttä leirikesää yhdessä ohjaajien kanssa. Nauravista suista ja iloisista kohtaamisista päätellen niitä yhteisiä muistoja taisi riittää!

Iltapäivällä kasvitarhan portit avautuivat kaikille. Illan aikana Kumpulassa puuhattiin monenlaista, muun muassa pelattiin puutarhabingoa, maalattiin penkkejä, herkuteltiin kahviloiden antimilla ja askarreltiin tuulihyrriä.
 
 
Saimme nauttia myös musiikista. Rohkeimmat kävijät uskaltautuivat eturiviin asti.


Aistirata houkutteli niin pieniä kuin isompiakin kävijöitä testaamaan sokkona kasvi- ja yrttituntemustaan. Tilli oli helppo tunnistaa jo tuoksusta, mutta sitruunamelissa ja mangoldi vaativatkin jo tarkempaa maistelua.
 
 
Sadonkorjuujuhlassa oli tietenkin myös mahdollisuus ostaa Kumpulan omaa luomusatoa. Muhkeat sipulit, valkosipulit, perunat, kesäkurpitsat, kaalit ja mustaherukat kävivätkin kaupaksi hyvin. Ilta huipentui tulenpuhaltajan jännittävään esitykseen. Niin ilma kuin illan tunnelma oli lämpimän aurinkoinen, iso kiitos kaikille kävijöille!


perjantai 14. elokuuta 2015

Leirikesä huipentui ripaskaan, ensi viikolla luvassa sadonkorjuun juhlaa

Tämän kesän viimeisiä yhteisiä leiripäiviä vietettiin viime viikolla aurinkoisissa tunnelmissa. Torstaina kannustushuudot raikuivat kasvitarhan nurmikentällä, kun Siniset Sudenkorennot, Perunaraimot ja Teräsmansikat ottivat mittaa toisistaan leirien yhteisissä päätösolympialaisissa. Jokainen leiri oli keksinyt olympialaisiin yhden lajin. Päivän aikana kisattiin kultatuoli-kottikärryviestissä, kynä pulloon – tarkkuuslajissa sekä ripaskassa. Erityisesti kestävyyskilpailuna tanssittu ripaska välitti hulvatonta kisatunnelmaa katsomoon asti.  



Olympialaisten päätteeksi kaikki saivat mieluisan palkinnon, jäätelöt ja tietenkin kesän satoa kotiin viemisiksi.



Isot kiitokset leiriläisille, ohjaajille, leirikokille, kesätyöntekijöille, vapaaehtoisille, Vihreän Oksan Werstaalle ja kaikille mukana olleille mahtavasta leirikesästä!

Nyt kasvitarhalla nautitaan auringosta ja valmistaudutaan ensi viikolla 19.8. vietettävään sadonkorjuujuhlaan. Leiriläiset osallistuvat sadonkorjuuseen päivällä, ja illalla klo 16 alkaen kasvitarhan portit avautuvat kaikille. Illan aikana voi ostaa Kumpulan satoa ja osallistua monipuolisiin työpajoihin. Tervetuloa mukaan nauttimaan myös tanssiorkesterista ja kahvilan antimista!

Aurinkoista viikonloppua kaikille, nähdään sadonkorjuun merkeissä!


perjantai 7. elokuuta 2015

Draamaleirin vikan päivän tunnelmia

Tervehdys kesän toiselta draamaleiriltä!

Heinäkuun lopulla Kumpulan kasvitarhalle kokoontui neljäntoista lapsen ryhmä, joka otti nimekseen Siniset Sudenkorennot. Porukkamme koostuu eri-ikäisistä lapsista, joista osa on jo harrastanut teatteria ja draamaa, ja osaa draamakärpänen toivottavasti puraisee tämän leirin aikana!

Leirin ensimmäisellä viikolla tutustuimme toisiimme, pohdimme ryhmälle yhteisiä sääntöjä ja nimeä. Leikimme kaikenlaisia leikkejä ja otimme monenlaisia rooleja. Toki sukelsimme heti ilmaisun maailmaan ja teimme jo pieniä improvisoituja esityksiä, harjoittelimme roolin ottoa, muovailimme kavereista “tunne-patsaita” ja treenasimme improvisaation perusteita.

Impron kaksi perusperiaatetta: “moka on lahja” ja “sano kaverille joo ja anna vastatarjous” - toimivat mainiosti ryhmämme perusperiaatteina. Tärkeintä on, että saadaan uusia kavereita, kaikki otetaan mukaan ja leiriltä jää mieleen mukavia tilanteita ja muistoja.

Lahjana muiden leirien lapsille ja Kasvitarhan henkilökunnalle Siniset Sudenkorennot työstivät esityksen Draamaa Puutarhassa. Esitystä mietittiin ensin yksin, kaksin, nelisin ja toisten tekemän liikemateriaalin perusteella lopulta koko ryhmän voimin. Roolien jako oli jännittävää sillä rooleihin oli monta yhtä hyvää ehdokasta. Lopulta kaikki saivat mieleisensä roolin pienten neuvotteluiden jälkeen. Kenraaliharjoitusta saapuikin seuraamaan noin 70 puutarhalaista.



Kenraaliharjoitus sujui hienosti ja nyt odotamme raparperipiirakan äärellä, että vanhemmat saapuvat seuraamaan ensi-iltaa. Yhteinen leirimme päättyy nyyttäri-karonkkaan. Ainakin meillä ohjaajilla on hieman haikeat tunnelmat: meitä on hellinyt upean kesäinen sää ja draamaleirin porukka on ollut mahtava!




torstai 6. elokuuta 2015

Sadonkorjuuta, puutarhan eläimiä ja taidetta


Isojen viljelijöiden eli Perunaraimojen palstalla kasvit ovat tänä vuonna itäneet harmillisen huonosti. Puutarhan puput ja rusakot vierailevat säännöllisesti kasvipenkeissä ja lupaavasti kasvunsa alkaneet pavut on kaluttu kokonaan. Myös porkkanat ja herneet näyttävät kelpaavan pupuille. Satoa onneksi kuitenkin riittää. Olemme jo päässeet herkuttelemaan ensimmäisillä pienillä sipuleilla, retiiseillä, lehtikaalilla, salaatilla ja marjoilla ja yrttipenkistä riittää kerättävää koko kesälle. 








Aamut ovat usein alkaneet mansikkahetkellä. Omasta penkistämme löytyy isoja puutarhamansikoita ja pienempiä, metsämansikkaa muistuttavia kuukausimansikoita. Iltapäivisin olemme keränneet mansikoita kotiin villiintyneestä mansikkapenkistä. Sinne päästäkseen on puettava takki tai pitkähihainen ja käytettävä hanskoja, sillä valtavat ohdakkeet peittävät mansikat. Vaiva kuitenkin palkitaan, sillä ohdakkeiden välissä kasvaa täydellisiä, kypsiä ja herkullisia mansikoita. Myös viinimarjat alkavat kypsyä ja niitä on viety kotiin pussikaupalla. Viinimarjapensaista löytyy niin punaisia, mustia, valkoisia kuin vihreitä marjoja. Muutama vadelmakin on ehtinyt kypsäksi ja metsästä löytyy mustikoita. Keskiviikkona leivoimmekin askarteluryhmäläisten kanssa seitsemän marjan rahkapiirakan puutarhan omista marjoista. Nam! Uusintakylvöjen, kitkemisen, kastelun ja sadonkorjuun lisäksi olemme joka päivä leikkineet. Puutarhalta löytyvistä lehdistä painoimme lehtitauluja ja kivistä on syntynyt lasten käsissä leppäkerttuja. 


Torstaina pääsimme rakennushommiin, sillä pupujen lisäksi kasvimaamme läheisyydessä vierailee säännöllisesti siili! Perunaraimot nähdessään se yleensä jähmettyy ja jää paikalleen tuhisemaan. Suomessa kylmät talvet ovat suuri uhka siileille. Jos siilit eivät ole rakentaneet tarpeeksi lämmintä talvipesää, ne paleltuvat. Niinpä rakensimme kaksi siilihotellia puutarhalta löytyvistä jämälaudoista. Siinä hommassa oli kunnon työnteon meininkiä! Lopulta siilihotelleille etsitään hyvät paikat puutarhasta ja toivotaan, että joku siili löytää ne valmistautuessaan talvihorrokseen.


keskiviikko 5. elokuuta 2015

Toimittajakerhon haastattelussa kasvitarhan johtaja, kokki ja puutarhuri



Toimittajakerho kokoontui tänään kasvitarhalla neljän Teräsmansikan voimin. Kirjoittajat Daniel ja Niki sekä valokuvaajat Kaisla ja Veera keksivät kysymykset ja kiersivät kuvaamassa ja haastattelemassa Kumpulan työntekijöitä. Homma sujui kuin ammattilaisilta! Lue toimittajiemme kirjoittamat haastattelut alta.

Kuka olet?
Eeva-Maija eli Emmu, kasvintarhan johtaja.
onko kivaa olla johtaja?
joo
millaista on johtaa?
Ei ole samanlaista päivää. Tulee paljon yllättäviä tilanteita. Saa käyttää mielikuvitusta.
milloin tulet yleensä töihin?
klo 9
milloin lähdet töistä?
Kolmelta tai neljältä ja joskus seitsemältä tai kahdeksalta.
mitä tehtäviä teet
pidän huolta rahasta. Riippuu vuodenajasta. Keväällä suunnittelen ja mainostan leirejä. Syksyllä kirjoitan raportteja siitä mitä on tehty. Haastattelen leiriohjaajia ja valitsen ohjaajat.
mitä puet töihin?
Tykkään punaisesta. Yleensä puen housut, mutta tänään oli lämmintä joten laitoin mekon.

Haastattelija: Daniel
Kuvaaja: Veera

Haastattelussa kasvitarhan kokki Satu

onko kivaa laitaa ruokaa?
onkivaa
mitä ruokia laitat?
kasvisruokia
milloin työpäiväsilopuu?
14.30
milloin työpäiväsi  alkaa?
8.30
kirjoitatko  reseptejä?
aika harvoin
onko sinulle koskaan palanut ruoka pohjaan?
monia kertoja

Haastattelija: Niki
Kuvaaja: Kaisla

Haastattelussa Riina


mitä sinä yleensä teet?
olen  puutarhurina

haisteletko yleensä kukkia?
en yleensä

lempi kasvis?
porkkana

mitä yleensä viljelet?
kaikkea





Videolla palmumaja sisältäpäin kuvattuna

Haastattelija ja videokuvaaja: Niki
Valokuvaaja: Kaisla





maanantai 3. elokuuta 2015

Pienten viljelijöiden eli Teräsmansikoiden kesäkuulumisia

Kasvitarhan portit aukenivat lapsiryhmille yli sadannen kerran maanantaina 1.6.2015. Siitä päivästä lähtien vilske, riemu, kylvämisen ilo ja kitkemisen halu on ollut ylimmillään.

Pienet viljelijät ovat harjoitelleet siementen kylvämistä ja taimien istuttamista sekä uusien versojen, jotka kesän viileydessä sisukkaasti yrittävät puskea mullan läpi, tunnistamista.

Lapset ovat päässeet katsomaan eri maanosien kasvillisuutta Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan sekä eri maanosien eläimiä Korkeasaareen. Myös käynti kasvitarhan läheisessä puutarhamyymälässä herätti lasten tiedonhalun kasvien "luonteesta". Varsinkin yksi pikkuviljelijä hämmästeli ja ihasteli kaimaansa Nelly Monser –kukkaa.



Lapsille mieluista oli myös eväsretki kummipuulle, jonka lapset valitsivat kaikista kasvitarhan metsässä olevista puista. Tämä puu on kaatunut puunrunko, jota on hauska silitellä ja rapsutella sekä jännityksellä kulkea päästä päähän, pudotako vai eikö pudota…?



Kuokkaleiriläisten kanssa pelatut frisbee-ottelut jäävät varmasti myös mieleen, koska ei ollutkaan kovin yksinkertaista ottaa ”lentävä lautanen” kiinni, varsinkin jos tuuli nauraen nappasi frisbeen ja kuljetti sitä mukanaan. Entä jättisaippuakuplien teko! Se oli mahtavaa eikä myöskään ihan helppoa.



Hiekkalaatikolla leiriläisten luovuus pääsi valloilleen. Tuloksena syntyi muun muassa herkullisia hiekkasuklaakakkuja kuorrutuksineen!



Nuorisopuolelta Vili ohjasi meitä kasvien tunnistamisessa ja antoi lasten haistaa ja maistaa. Lapset myös kirjoittivat tai piirsivät kasvien kuvia tai kasvien tunnistamista auttavia merkkejä. Käytössä olevat kynät olivat cd:stä tehtyjä kierrätyslyijykyniä. Kiitos Vili opastuksesta!

Mielenkiintoinen oli myös retki lähimetsään peilejä apuna käyttäen. Meille aukesi aivan uudenlainen vihreä maailma, kun perspektiivi olikin toisenlainen. Myös sadutus oli hauskaa! Lapset keksivät tarinan apua tarvitsevasta leppäkertunpoikasesta, joka lopussa löysi äitinsä.

Lapset ovat saaneet kotiin yrttejä, raparperia ja kaalinlehtiä. Kesäkurpitsat ovat valmistumaisillaan, tomaatit viheriöivät. Kesä jatkuu, myös hyönteisillä, joten aloimme tänään 29.7. nikkaroida hyönteisille hotellia, jossa ne voivat elellä ja käydä pölyttämässä kasveja, ja näin vaatimaton sato paranee.